Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης έχει γεννηθεί στις Σέρρες.
Αποφοίτησε από την σχολή Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε τον κύκλο σεμιναρίων του Φωτογραφικού Κέντρου Stereosis.
Είναι συνιδρυτής και μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου SOOC Images. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη καλύπτει θέματα κοινωνικού-πολιτικού ενδιαφέροντος στην ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Την περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών, κάλυψε τη διαδρομή των προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανικών χωρών, όπως επίσης και την πολύμηνη διαμονή τους στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
Παγωμένες ελπίδες
Βελιγράδι, Σερβία, Ιανουάριος 2017. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 7.300 πρόσφυγες, αιτούντες ασύλου και μετανάστες βρίσκονται παγιδευμένοι στην Σερβία, στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη. Περισσότεροι από 6.200 έχουν βρει καταφύγιο σε κρατικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Σερβική επικράτεια, ενώ οι υπόλοιποι ζούνε σε αντίξοες συνθήκες στους δρόμους του Βελιγραδίου.
Παρά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών στα Ελληνικά νησιά, καθώς και το επίσημο κλείσιμο των συνόρων από τις Βαλκανικές χώρες, η λεγόμενη Βαλκανική διαδρομή παραμένει ενεργή. Χιλιάδες βρίσκονται παγιδευμένοι σε Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία και καλώς πλήττονται από την αύξηση των πολιτικών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζονται να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στα δίκτυα λαθρεμπορίας.
Σχεδόν 400 άντρες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, 30% των οποίων είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, προσπαθούν να επιβιώσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, βρίσκοντας καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Βελιγραδίου. Μπαίνοντας στις εγκαταλελειμμένες αποθήκες, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια αποπνικτική και ανθυγιεινή ατμόσφαιρα, από τις αυτοσχέδιες εστίες φωτιάς με τις οποίες αντιμετωπίζουν τις πολικές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -15 βαθμούς Κελσίου στα μέσα Ιανουαρίου. Απ’ έξω μεγάλα βαρέλια χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού, προκειμένου να μπορέσουν να πλυθούν.